2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko wodą) tak, aby wielkością pasował do bułki.
3) Bułkę przecinamy na pół.
4) Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 3 minuty z każdej strony, bez dodatku tłuszczu. W McDonald`s mają specjalne urządzenia, które smażą z 2 stron, z dołu i z góry jednocześnie, przez co burger się nie zniekształca. Ja w domowych warunkach kładę na niego mały garnek.
5) Bułkę podpiekam na patelni, również bez dodatku tłuszczu.
6) Kiedy mięso i bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na bułkę kładziemy burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu i szczyptą soli, a następnie plaster sera. Na to nakładamy drugiego burgera, którego również przyprawiamy, a następnie drugi plaster sera. Na samą górę kładziemy 2-3 plasterki ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i odrobinę ketchupu, po czym zamykamy całość drugą połową bułki.
Zamiast chodzić do McDonald`s, można przygotować sobie takiego hamburgera w domu, tak jak ja go przygotowałem.
Smacznego =)