Cześć =) Ćwierćfunciak z serem (quarter pounder with cheese), w Polsce znany jako McRoyal, to jeden z moich ulubionych hamburgerów.
Dziś zapraszam na ćwierćfunciaka w polskiej wersji, czyli z świeżą bułką, prawdziwym żółtym serem, ogórkiem kiszonym i pomidorem malinowym.
Zachęcam wszystkich, do samodzielnego przygotowania ćwierćfunciaka, ponieważ jest to idealny hamburger z dużą ilością mięsa i podwójnym serem!
Potrzebne będą:
- 4 uncje (ćwierć funta) zmielonego mięsa wołowego (4 uncje = 113 g)
- pokrojona cebula
- kilka plasterków ogórka kiszonego
- 2 plastry żółtego sera (najlepiej cheddar)
- bułka
- ketchup, musztarda
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Mięso dokładnie mieszamy, aż do wytworzenia jednolitej, zbitej masy.
2) Za pomocą ręki i noża formujemy burgera (jeśli mięso będzie przylepiało się do noża, należy nóż polać lekko wodą) tak, aby wielkością pasował do bułki.
3) Bułkę przecinamy na pół.
4) Rozgrzewamy patelnię (ja użyłem grillowej) z minimalną ilością tłuszczu, wrzucamy na nią burgera i smażymy go po 5 minut z każdej strony.
5) Bułkę podpiekamy przez chwilę w piekarniku.
6) Kiedy mięso i bułka są już gotowe, zaczynamy składanie hamburgera. Zaczynając od dołu, na bułkę kładziemy plaster sera, następnie burgera, którego doprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Na to nakładamy drugi plaster sera, do tego kilka plasterków ogórka kiszonego, szczyptę pokrojonej cebuli (można ją lekko przepłukać w wodzie, żeby nie była zbyt ostra) i na samą górę odrobinę ketchupu i musztardy (w tej wersji dodałem również pomidora), po czym zamykamy całość drugą połową bułki.
Smacznego =)