Cześć =) Udka z kurczaka, to ogólnie lubiane, niedrogie i powszechnie dostępne mięso, które sprawdza się doskonale w najrozmaitszych potrawach i formach przyrządzenia.
Najlepiej, jeśli będzie to kurczak ekologiczny, czyli podwórkowy, z wiejskiego gospodarstwa, gdzie kurczaki hodowane są w tradycyjny sposób i prowadzą wesoły, podwórkowy żywot.
W poniższej wersji kurczaka podwórkowego podałem z sałatką z pomidora, rzodkiewki i szczypiorku.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczonych udek z kurczaka podwórkowego, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (w zależności od ilości osób):
- udka z kurczaka podwórkowego (używam uniwersalnej nazwy "udka", natomiast profesjonalny podział to: ćwiartka, noga, udo i podudzie)
- sól, pieprz
- majeranek lub rozmaryn
- inne ulubione przyprawy, np. papryka, czy przyprawa do drobiu
-olej/oliwa lub inny tłuszcz
- ulubione warzywa
Sposób wykonania:
1) Udka z kurczaka (ćwiartki) myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na podudzie i udo. Nie musimy tego robić, możemy upiec i podać całe ćwiartki. W sklepach dostępne są także już podzielone ćwiartki.
2) Przyprawiamy solą, pieprzem i innymi wybranymi przyprawami.
3) Naczynie żaroodporne podlewamy lekko olejem i układamy w nim kawałki kurczaka, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia, obracamy kurczaki.
Smacznego =)