Cześć =) Listopad w Kasztanowej Kuchni jest miesiącem gęsiny =)
Dziś zapraszamy na smakowitą pastę kanapkową z wątróbek gęsich. Można je zastąpić innymi wątróbkami z drobiu, ale gęsie będą najlepsze. Wątróbki przed usmażeniem marynujemy w ziołach, dzięki czemu gotowa pasta ma ciekawszy smak. Bardzo dobrze smakuje podana na pieczywie, krakersach, a także jako dodatek świeżych warzyw takich jak sałata, pomidory, ogórki (również kiszone) =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):- 400g wątróbek gęsich (5-6 sztuk)
- 1 łyżka mieszanki ziołowej z czosnkiem, np. zioła prowansalskie, zioła do drobiu (lub czosnek w proszku i tymianek z majerankiem)
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kilka łyżek posikanego szczypioru
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
Sposób wykonania:
1) Wątróbki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy i wkładamy do miski.
2) Dodajemy oliwę i zioła, mieszamy dokładnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut. Przed samym smażeniem oprószamy solą i pieprzem.
3) Smażymy wątróbki po 5-7 minut z każdej strony, aż będą brązowe i nie będzie ze środka wypływać krwista ciecz. 4) Studzimy wątróbki, a następnie ścieramy je dość grubo na tarce do warzyw, po czym to samo robimy z jajkami.
5) W misce mieszamy wątróbki z jajkiem, szczypiorem oraz majonezem i musztardą. Ilość majonezu i musztardy regulujemy według własnych upodobań smakowych. W razie konieczności, po spróbowaniu na końcu, dodajemy sól i pieprz.
6) Przed podaniem schładzamy w lodówce kilka godzin.
Smacznego dla wszystkich =)
A dla listopadowo-urodzinowego Maćka życzenia kolejnego udanego roku,
pełnego sukcesów i wesołych przygód =)
Agnieszka