Cześć =) Dziś szybki i prosty przepis na ciekawą i smaczną potrawę, czyli kotlety jajeczne, zwane również jajokami. Danie to jest bardzo popularne na Kujawach, z których pochodzę.
Kotlety jajeczne są dosyć pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, ponieważ naprawdę warto.
Jajoki podajemy z krychanymi kartoflami. Do tego dania idealnie pasuje marchewka z groszkiem.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania kotletów jajecznych, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 8 jajek (w zależności od tego, ile chcemy zrobić kotletów - 7-8 jajek wystarcza na ok. 6-7 sztuk, ale tak, żeby na 7-8 jajek ugotowanych na twardo, przypadało 1 jajko surowe)
- szczypior
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
1) Ugotowane jajka posiekać. Dodać drobno pokrojony szczypior.
2) Dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, pieprz i sól.
3) Wszystko dokładnie wymieszać i uformować kotlety.
4) Obtoczyć w bułce tartej.
5) Usmażyć na małym ogniu do zarumienienia.
Smacznego =)