Kotlety jajeczne
Te kotlety to doskonały pomysł na wykorzystanie jajek na twardo. Super pomysł na bezmięsny obiad i gorące dni, gdy na mięso specjalnie nie mamy ochoty. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu, także jest to łatwa i smaczna propozycja na pełnowartościowy obiad a dzięki dodatkom w postaci szczypiorku, natki lub koperku – pięknie, wiosennie prezentują się na talerzu.
Czego potrzebujecie na kotlety jajeczne? (proporcje na 5-6 kotletów)
5 jajek ugotowanych na twardo
2 surowe jajka
4 łyżki czubate bułki tartej
garść posiekanego szczypiorku
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Jajka na twardo obieramy i dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy 2 surowe jajka, 2 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek i natkę (można dodać koperek lub rzeżuchę), sól i pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy ręką wszystko razem dokładnie łącząc ze sobą. Formujemy kotleciki , obtaczamy w pozostałej bułce tartej i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (dzięki temu kotlety będą bardziej ścisłe i nie będą rozpadać się na patelni). Po wyjęciu z lodówki kotlety smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle na złoto – brązowy kolor z obu stron, delikatnie przewracając. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami (u mnie puree z ziemniaków i mizeria – ulubiony zestaw). Z czego jeszcze zrobilibyście kotlety A LA mielone ???