Cześć =) Kotlet schabowy, to jedno z najbardziej popularnych dań, które gości na polskich stołach.
Kotlet schabowy zaprezentowany w tym wpisie przygotowałem podczas mojej ostatniej wizyty u rodziny na Kujawach.
W tej wersji kotlet schabowy podałem z kartoflami, smażonymi pieczarkami, ogórkiem małosolnym i szparagami.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego zrobienia kotletów schabowych w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- kilka plastrów schabu wieprzowego (w zależności od ilości osób)
- wybrane warzywa
- sól, pieprz
- wybrane przyprawy i zioła, które lubimy (w tym przypadku użyłem ostrej papryki)
- oliwa
Sposób wykonania:
1) Plastry schabu wieprzowego okrajamy z białych elementów (tzw. tłuścinek), po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
2) Przyprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie innymi przyprawami lub ziołami (w tym przypadku przyprawiłem dodatkowo ostrą papryką).
3) Przygotowujemy produkty do panierki, czyli: rozbełtane w misce jajko i bułkę tartą.
4) Kotlety panierujemy w ten sposób, że najpierw maczamy je kolejno z obu stron w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
5) Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kotlety, na średnim ogniu, aż zarumienią się (około 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone lubimy). Do patelni, obok kotletów, można wlać resztę jajka i również je usmażyć.
Smacznego =)