Cześć =) W tym roku po raz pierwszy poszedłem samodzielnie na grzyby. Do tej pory chodziłem wyłącznie dziadkiem Czesławem, który zbiera je już od kilkudziesięciu lat i ja również postanowiłem zbierać, tym bardziej, że już od dawna mnie do tego namawiał, a ostatnio sprezentował mi atlas grzybów.
Początki były trudne, ale przełom nastąpił podczas moich ostatnich wakacji nad morzem, gdzie zebrałem pierwsze w moim życiu grzyby - prawdziwki i podgrzybki.
Zachęcam wszystkich do takiego hobby i przyrządzenia grzybów leśnych w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- grzyby w ilości po ok. 200g na każdą porcję
- masło
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) Grzyby myjemy i kroimy dość drobno.
2) Na patelni roztapiamy masło, lekko podsmażamy grzyby mieszając, a gdy zaczną puszczać wodę przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, ok. 20 minut. Opcjonalnie można dodać odrobinę oleju.
3) Na końcu przyprawiamy solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
4) Opcjonalnie można dusić z cebulą.
Smacznego =)