Cześć =) Dziś, z okazji Święta Niepodległości, zapraszamy na pieczone udka z gęsi, o której śmiało można powiedzieć, że stała się znakiem firmowym naszego bloga i ulubionym mięsem Kasztanowej Kuchni, która ma w planie stać się ambasadorem polskiej gęsiny.
Gęś najlepsza jest jesienią, stąd hasło "gęsina na świętego Marcina", czyli na 11 listopada - Święto Niepodległości.
Gęś gości na tradycyjnych, polskich stołach od listopada, aż do Świąt Bożego Narodzenia.
Gęsina jest najsmaczniejsza w listopadzie, czyli w miesiącu, w którym się urodziłem, udka z gęsi, które dziś przedstawiam, Kasztanowa Kuchnia zjadła w czeskiej restauracji "Pysna Chalupa", która mieści się na Starym Rynku w Poznaniu. Natomiast mój przepis na pieczone udka z gęsi znajduje się
tutaj.Zachęcam wszystkich do regularnego jedzenia gęsiny, ponieważ naprawdę warto!
Zapraszam także do zapoznania się z krótką fotorelacją z Święta Niepodległości, która znajduje się
tutaj oraz filmami, które znajdują się
tutaj.