Cześć =) Fasolkę z grzybami można wykorzystać jako dodatek warzywny do dań mięsnych, a jeśli mamy ochotę na coś lżejszego, to nawet jako samodzielny posiłek. Możemy użyć dowolne grzyby, które akurat są dostępne, jak np. kurki (będą najlepsze), boczniaki, lub nawet zwykłe pieczarki. W tej wersji użyta została mieszanka pieczarek i boczniaków =)
Potrzebne będą:
- 500g fasolki, najlepiej mieszanej żółtej i zielonej dla nieco urozmaiconego smaku
- 300g dowolnych grzybów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- tarty ser, najlepiej owczy, do posypania
Sposób wykonania:
1) Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut lub nieco mniej, musi być jeszcze nieco niedogotowana.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.
3) Sól i pieprz dodajemy do grzybów i mieszamy.
4) Wykładamy na grzyby na patelni odcedzoną fasolkę, przykrywamy i dusimy wszystko razem na najmniejszym gazie 2-3 minuty, w celu połączenia się smaków.
5) Wykładamy fasolkę na półmisek lub talerze, a na wierzch resztę grzybów z patelni.
Smacznego =)
Agnieszka