Cześć =) Sezon na bób już się skończył, ale tydzień temu udało mi się zdobyć jeszcze jedną jego paczkę.
Co roku, wczesnym, a także późnym latem, z niecierpliwością wypatruję na warzywnych straganach bobu. Jedną z moich ulubionych form relaksu, jest popołudnie na powietrzu z dobrą książka i miską świeżo ugotowanego, pachnącego, zielonego smakołyku!
Świeży bób wrzucamy na lekko osolony wrzątek, doprowadzamy z powrotem do wrzenia, a następnie gotujemy około 7 minut i odcedzamy.
Na początku sezonu młode nasiona można jeść ze skórą, trochę starsze lub mrożone - smaczniejsze będą obrane.
Obieranie bobu jest bardzo proste i ma w sobie coś z zabawy. Skórę należy z jednej strony nadgryźć, a nasiono lekko przycisnąć - zielony środek sam łatwo wskoczy do miski (lub prosto do buzi).
Jak ugotować bób?Na pół kg bobu potrzebujemy 1 l wody i 1,5 łyżeczki soli.Bób płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy od wrzucenia od 7-10 minut (od zagotowania 3-5 minut). Bób gotowany krótko będzie zielony i chrupki - idealny do sałatek - i ...
Niestety, ale mój ogród zaatakowała mszyca. Bezczelnie wysysa soki z bobu, wiciokrzewu, rzuciła się na dalie. Mam na nie ekologiczny patent w formie oprysku, jest banalnie prosty do zrobienia, co prawda nie działa od razu jak chemiczny oprysk,...
Na bób czekam cały rok. W czerwcu przynajmniej raz warto sobie kupić świeży bób i wystarczy odrobina masła i soli aby zjeść naprawdę dobre danie! Ja natomiast proponuję na dziś przepis taki: bób z moją ulubioną kiełbasą chorizo :) Połączenie zdrowego, ...
Sezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również źródłem c...
KulinarnyJa│Smacznie ∙ Zdrowo ∙ Na co dzień│Blog kulinarny
Był znany i popularny już w starożytności w basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie, Centralnej Azji i Chinach. Jest bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, magnez i witaminy. W średniowiecznej Europie był wraz z fasolą podstawą wyżywienia bie...
Warto jest czasem pokombinować z prostymi składnikami takimi jak bób. Zazwyczaj gotowało się cały kilogram i siedząc przed telewizorem łuskało ziarenko po ziarenku. Ja proponuję wyłuskać wszystko (bez podjadania) i podać z chrupiącym boczkiem i cebulką...