Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
500 ml zakwasu z buraków
3 buraki
3 ziemniaki
1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól
pieprz
mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany
(przepis na 5 porcji)
Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy.