Korzystania z dobrodziejstw lata ciąg dalszy. Sałatka powstała przy okazji urodzinowego grilla. Wchłonięta do końca. Raczyliśmy się jeszcze jedną - z pomidorkami i rukolą, ale zdjęcia wyszły przeokrutne, więc będę musiała ją powtórzyć.
Składniki:
10 średnich młodych ziemniaków
5 ogórków małosolnych
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pęczek natki
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
sól
pieprz
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę ogórki, poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez i musztardę. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki.