Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pasztet
Kardamonowy
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
467
Kategorie
54
Pasztet
Mój pierwszy pasztet w życiu. Musiałam go dziś zamrozić, bo zjedlibyśmy go jeszcze przed świętami. Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie.
Składniki:
1 kg karkówki
300 g wątróbki wieprzowej
300 g podgardla lub surowego boczku
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
2 czerstwe kajzerki
3 jajka
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
pół szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
olej rzepakowy
Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również wrzucamy do naczynia. Dokładamy do tego ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy pokrywką i pieczemy około godziny w 180 stopniach. 10 minut przed końce pieczenia, wrzucamy kawałki wątróbki. Po tym czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Taka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm.
Kardamonowy
17 gru 17
NA IMPREZĘ
,
ŚWIĘTA
,
DANIA Z WIEPRZOWINY
,
BOŻE NARODZENIE
BOŻE NARODZENIE
24 przepisów
Polecane przepisy
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „
Pasztet Tymiankowy prosiak Pasztet , szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam
Ogrodnik w podróży
Z
,
Na
,
Domowe
,
Zdrowe
,
Prosty
,
Przystawka
,
Pieczony
,
łatwy
,
Bez
,
Piekarnika
,
Kanapki
,
Jedzenie
,
Wyroby
,
Wędliny
,
Smaczny
,
Tani
,
Konserwantów
,
Naturalne
,
Wieprzowy
,
Pasztety, terriny , galarety
,
Pasztet
,
Chemii
,
Golonki
,
Słoninką wędzoną
PASZTET Z BROKUŁA I PORA
Pasztet warzywny sprawdza się idealnie jako dodatek do kanapek
green goodies
PRZEPISY
,
INNE
,
Pasztet warzywny
,
Pasztet wegetariański
,
Pasztet z brokuła i pora
NAJLEPSZY PASZTET Z GĘSINY
NAJLEPSZY PASZTET Z GĘSINY Alina zapytała mnie o pyszny przepis na pasztet z gęsiny
Przepisy Joli
Nowości
,
Mój kulinarny dzień
Pasztet z wątróbki w słoiku
Ten pasztet nie wymaga wiele pracy. Smakuje wątróbką, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że jest ona głównym składnikiem tego smarowidła. Z podanych proporcji wychodzi nie za duży słoiczek. Osobiście nie lubię wątróbki, ale ten pasztet na ka...
Polska Zupa
Cebula
,
Boże Narodzenie
,
Mięso
,
Wieprzowina
,
Rozmaryn
,
Czerwone wino
,
Wątróbka
PASZTET Z MARCHEWKI I CZERWONEJ SOCZEWICY Z JAJKAMI
PASZTET Z MARCHEWKI I CZERWONEJ SOCZEWICY Z JAJKAMI pyszny wegetariański pasztet, który pokochała moja rodzina
Przepisy Joli
Sól
,
Pieprz
,
Jajka
,
Obiad
,
Wegetariańskie
,
Jaja
,
Olej
,
Cebula
,
Czosnek
,
Woda
,
Marchewka
,
Słodka papryka
,
SoRiso
,
Wielkanoc
,
Marchewki
,
Gałka muszkatołowa
,
Obiad-wielkanoc-lista
,
Pasztety - lista
,
Czerwona soczewica
,
Soczewica
PASZTET Z GĘSI Z ŻURAWINĄ
PASZTET Z GĘSI Z ŻURAWINĄ pyszny, domowy pasztet
Przepisy Joli
Sól
,
Pieprz
,
Jajka
,
Jaja
,
Marchewka
,
Majeranek
,
Drób
,
Jajko
,
Bułka tarta
,
Ziele angielskie
,
Ostra papryka
,
Seler
,
Liście laurowe
,
Tłuszcz
,
Gałka muszkatołowa
,
Pasztety
,
Imbir
,
żurawina
,
Słonina
,
Wątroba
,
Gęś
,
Gęsina
,
Mielony imbir
,
Wątroba cielęca
,
Wątroba z gęsi
Szybki pasztet drobiowy
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wątróbkę. W razie potrzeby dol...
Przepisy kulinarne
Dodatki
,
Thermomix
,
Papryka
Pasztet z cukinii
Post Pasztet z cukinii pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
Magazyn kulinarny Codogara
Przepisy wegetariańskie
,
Przepisy na przystawki
,
Przepisy na imprezę
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha