Dziś chcemy zaproponować Wam przepis na pyszną, rozgrzewającą zupkę z wyraźną nutą kokosa oraz imbiru :) Co prawda zima nas na razie opuściła, a w powietrzu czuć wiosnę, jednak talerz ciepłej, gęstej zupy po powrocie z długiego spaceru nigdy nie zaszkodzi ;) Tego typu dania można stworzyć z różnego rodzaju warzyw, więc jeśli akurat nie macie na stanie brokuła, dodajcie kalafior, jeśli znudziły Wam się ziemniaki zastąpić je możecie dynią lub batatami, a zamiast soczewicy świetnie sprawdzi się również ciecierzyca. Nie pomijajcie jednak oleju oraz mleka kokosowego oraz imbiru. Polecamy zrobić od razu wielką porcję i zajadać na obiad i kolację (a nawet na śniadanie) :)
Składniki (5 litrowy garnek):- 750g mrożonych różyczek brokuła (oczywiscie można użyć świeżego);
- 6-7 ziemniaków;
- 3-4 marchewki;
- 2 cebule;
- 4 ząbki czosnku;
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3cm);
- 250g suchej soczewicy;
- 2 łyżki oleju kokosowego (zapachowego);
- 400ml mleka kokosowego (jedna puszka);
- ok.2,5 litra bulionu warzywnego;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 3-4 łyżeczki curry;
- 2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
- 3 liście laurowe;
- 2 łyżki suszonego (lub świeżego) koperku;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy wszystkie przyprawy, starty czosnek oraz imbir. Smażymy 2-3 minuty.
- Ziemniaki oraz marchewkę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do cebuli. Mieszamy wszystko dokładnie, następnie wlewamy bulion oraz mleko kokosowe. Po chwili wrzucamy brokuły i soczewicę. Gotujemy przez około 30-40 minut, aż wszystko zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!