Nareszcie jesteśmy w domu :) Miło jest wrócić po prawie dwóch miesiącach do własnej (wygodnej) kuchni oraz ulubionych sklepów. Niestety, żeby nie było za różowo, kamper postanowił jednak się zbuntować i dziś trafił do mechanika :( Jutro okaże się czy to coś poważnego (i drogiego). Mamy nadzieję, że to tylko jakieś drobnostki i uda nam się koło soboty wyjechać do Polski. Teraz jednak musimy czekać na wyrok od mechanika, a na odstresowanie najlepsze jest oczywiście gotowanie (choć piwko i wino są w tym również dobre ;)) W Szwajcarii brakowało nam bardzo kaszy jaglanej (mieliśmy ze sobą tylko jedną paczkę, którą szybko zjedliśmy), a w sklepach nigdzie jej nie widzieliśmy (pewnie nawet jakby była, to jej cena by nas raczej odstraszyła). Po powrocie do domu szybko nadrobiliśmy te braki i wczoraj zajadaliśmy pyszną zupkę z kaszą jaglaną właśnie, a dziś powstały kotlety z dodatkiem pieczarek :) Tym razem upiekliśmy je w piekarniku, ale jeżeli wolicie takie z patelni, to nie ma problemu. Wystarczy obtoczyć je w mące, bułce tartej lub płatkach owsianych i usmażyć na oliwie.
Składniki (10 sztuk):
250g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem);
ok. 200 pieczarek;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
2-3 łyżki siemienia lnianego;
3 łyżki suszonej natki pietruszki;
1 łyżeczka mielonego kuminu;
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (my mamy jakąś niemiecką, ale w Polsce nie brakuje takich przypraw ;))
sól oraz pieprz do smaku;
2 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (może być inny olej).
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy zmięknie zdejmujemy z ognia.
Do gorącej kaszy dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz starte drobno pieczarki. Dokładnie wszystko mieszamy.
Dodajemy przyprawy, siemię lniane, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa jest już zimna, lepimy kotlety (dłonie lepiej natłuścić olejem), układamy na papierze do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez około 20 minut. SMACZNEGO :)
Kotlety zjedliśmy z sosem paprykowym oraz kapustą kiszoną :)
Myślę, że grzyby są niedoceniane w naszych kuchniach. To prawda, że nie mają zbyt wielu kalorii, witamin i minerałów, ale mają substancje które wzmacniają naszą odporność i dlatego warto je jeść. Aby zwiększyć ilość grzybów zjadanych w naszym domu szuk...
Jak zdrowo żyć - odżywianie, aktywność fizyczna, rozwoju osobisty i finanse domowe
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :) Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 ja...
Wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Zdrowe i niskokaloryczne kotleciki o smaku curry. Podałam je w postaci hamburgera co znacznie...
Kotlety rybne z dorsza z dodatkiem kaszy jaglanej niektórym może wydawać się to dziwnym pomysłem, ale zapewniam, że takie połączenie sprawia, że kotlety są bardzo delikatne i miękkie. Kotlety przygotowane z samej ryby mogą być twarde, a dodatek kaszy j...
Kiedy moja siostra powiedziała mi, że zrobiła kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków, połączenie wydało mi się równie abstrakcyjnie, jak połączenie ziemniaków z makaronem albo ryżem. Lecz skoro zagwarantowała, że wychodzą smaczne, zaryzykowaliśmy –...
Kolejna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej. Tym razem kotlety z kaszy jaglanej i warzyw. Są zdrowe i bezglutenowe. Z dodatków możemy wykorzystać niemalże wszystkie ulubione warzywa. ...