Jak niektórzy z Was wiedzą uwielbiamy różnego rodzaju kluchy, a te ziemniaczane szczególnie :) Jesteśmy również wielkimi miłośnikami kuchni włoskiej (oczywiscie tylko tej w wydaniu wegańskim), więc wszelkiego typu makarony, kluchy, placki, pizze itd. moglibyśmy jeść codziennie (gdyby jeszcze od tego nie przybywało kilogramów) :) Mimo, że mamy spore zapasy makaronów nakupionych we Włoszech, zachciało nam się czegoś "domowej roboty". Ziemniaków u nas nigdy nie brakuje, zetem padło na klasyczne gnocchi. Tak naprawdę prosta sprawa, a z dobrym sosem lub podsmażone na drugi dzień z cebulką smakują wyśmienicie :)
Zatem zabierajcie się za obieranie ziemniaków...
Składniki (ok. 40 szt.):- 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków;
- 200g mąki pszennej;
- 40g skrobi ziemniaczanej;
- sól.
Sposób przygotowania: - Ziemniaki mieszamy dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy, kroimy na ok.1 cm kawałki, a następnie przygniatamy delikatnie widelcem.
- Gnocchi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu około 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową.
SOS PAPRYKOWO-POMIDOROWY Składniki:- 1 czerwona papryka;
- 3-4 pomidory (ok. 250g);
- 50g orzechów nerkowca;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- kilka listków świeżej bazylii;
- sól, pieprz do smaku.
- płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania: - W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną drobno paprykę, pomidory oraz czosnek.
- Dodajemy orzechy nerkowca, mielona paprykę, sól oraz pieprz. Dusimy wszystko pod przykryciem mniej więcej 10-15 minut.
- Gdy papryka zmięknie zdejmujemy rondel z ognia. Następnie miksujemy sos na gładką masę. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekaną bazylię.
- Polewamy gnocchi sosem i posypujemy obficie płatkami drożdżowymi.
SMACZNEGO!