W przygotowaniu mam dla Was jeszcze kilka przepisów ze szparagami... Wszystko nie tylko dlatego, że prawdziwie je uwielbiam ale też można je przygotować na wiele fantastycznych sposobów.
Wiecie, że lubię tworzyć przepisy, które są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają trudno dostępnych składników a jednocześnie są smaczne i domowe. Taka jest właśnie dzisiejsza zupa-krem - pyszna i bardzo prosta do przygotowania - w zasadzie wystarczy 15 minut :)
Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i zdecydujecie się spróbować.
Polecam !
Składniki : ( 2 porcje )
* 1 łyżka masła,
* biała część z 1 pora, pokrojona w plasterki,
* 2 szklanki bulionu warzywnego, ja użyłam domowych kostek rosołowych z tego przepisu,
* 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego,
* szklanka groszku, mrożonego lub świeżego,
* 250 g szparagów, pokrojonych w kawałki,
* 2 jajka,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
* sól, pieprz,
Przygotowanie :
W garnku rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj pora i smaż przez 3 minuty często mieszając.
Dodaj tymianek, bulion, szczyptę soli i pieprzu i zagotuj.
Do gotującego się wywaru wrzuć groszek i szparagi gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Gotową zupę zmiksuj na gładko.
Przygotowanie jajka w koszulce:
Jajka wbij do szklanek ( każde osobno ).
W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli, mieszając zrób wirek, wlej jajko ( jedno ) i gotuj około 2-3 minut.
Ostrożnie wyłów i przełóż na chwilę do zimnej wody.
Tak samo ugotuj drugie jajko.
Zupę podawaj zaraz po przygotowaniu jajek z łyżką śmietany :)
Smacznego !