Uwielbiam domową granolę! Tak na prawdę kupną jadłam moze jakieś 2-3 razy...i wcale jej nie potrzebuję od kiedy sama ją piekę! Jest to bardzo proste, a efekt końcowy zawsze jest pyszny! Dodatkowym atutem domowej granoli jest to, że w pełni kontrolujecie jej skład, a jak wiadomo, sklepowe granole często mają sporo nieporządanych składników... No i kolejna rzecz - w domu mozecie przygotwać bardzo kreatywną granolę o niepowtarzalnym smaku, a w sklepie nie macie az takiego wyboru... Powiedzcie mi, czy widzieliście gdzieś granolę proteinową? Nie sądzę... Ale ja właśnie taką zrobiłam i dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który jest warty spróbowania! Nie dość, że granola jest pyszna i przyjemnie chrupiąca, to jest również o wiele bardziej bogata w białko roślinne niż zwykła granola ;) Idealnie smakuje z mlekiem roślinnym czy jogurtem sojowym i owocami :)
PROTEINOWA GRANOLA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA
ok. 400g granoli
170g płatków owsianych (w razie potrzeby certyfikowanych jako bezglutenowe)
20g płatków amarantusowych
15g ekspandowanej gryki
40ml syropu klonowego
90ml mleka roślinnego
100g lub więcej ulubionych owoców suszonych - ja użyłam po 50g daktyli i fig
Mieszamy masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne. W drugiej misce mieszamy płatki, odżywkę białkową oraz grykę ekspandowaną i dodajemy mokre składniki, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut w 180*C co ok. 15 minut mieszając aby granola równomiernie sie upiekła. Po ostudzeniu dodajemy do niej posiekane suszone owoce, mieszamy i przekładamy do słoika. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku ok. miesiąc. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)