Będzie to dość nietypowy przepis, bo makaron zamieniłam tutaj na cukinię. Nigdy nie jadłam tradycyjneJ lasagnii, ale za to ta innowatorska wersja bardzo mi posmakowała :) Sos z użyciem
mielonego tofu od Polsoi do złudzenia imituje mięso, a płatki drożdżowe nadają lekko serowego posmaku. Dodatkowo możecie zjeść o kawałek więcej, bo dzięki zamianie makaronu na cukinie danie jest bardziej "fit" :D
CUKINIOWA LASAGNE BOLOGNESE
2 spore porcje
300-400g cukinii
300g przecieru pomidorowego
średnia marchewka, ok. 100g - starta na średnich oczkach tarki
duży ząbek czosnku
garstka świeżej bazylii
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
6 łyżek płatków drożdżowych
Cukinie kroimy w długie i niezbyt grube (ok. 0,5cm) paski. Układamy pierwszą warstwę kawałków cukinii w naczyniu do zapiekania (u mnie 18x18cm) i zapiekamy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos - wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy tofu, startą marchew, czosnek, posiekaną bazylię oraz przyprawy. Mieszamy wszystko i gotujemy ok. 10 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika i wykładamy na niej 1/3 części sosu, posypujemy 2 łyżkami płatków drożdżowych i przykrywamy kawałkami cukinii, na które wykładamy kolejną 1/3 części sosu, posypujemy 2 łyżkami płatków drożdżowych i przykrywamy paskami cukinii. Ostatnią warstwę tworzymy wykładając na wierzch pozostały sos i posypując płatkami drożdżowymi. Zapiekamy całość ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)