Szczerze mowiąc...rzadko piekę ciastka. Ale jak już je upiekę...to wychodzą nieziemsko dobre! :D
Ciastka jaglane z nerkowców powstały spontanicznie i była to improwizacja, ale z doswiadczenia wiem, że właśnie improwizowane przepisy są najlepsze! I tym razem również to się potwierdziło :)
Bardzo kruche, słodkie i lekko śmietankowe w smaku właśnie dzięki
maśle z nerkowców, które nota bene uwielbiam :)
TUTAJ znajdziecie przepis na domowe masło z nerkowców lub możecie je kupić w sklepie
alfa-koszyk.pl TUTAJ. W tym przepisie użyłam masła z alfa-koszyk i bardzo je polecam, ma
świetną konsystencję i jest przepyszne, a jego
skład również jest idealny! ♥
CIASTKA JAGLANE Z MASŁA Z NERKOWCÓW
10 baaardzo dużych (!!!) ciastek
200g mąki jaglanej
2 łyżki mąki gryczanej
1/2 szklanki preparowanej kaszy jaglanej
65g oleju kokosowego (nie płynnego, ale i nie twardego z lodówki, powinien mieć miękką konsystencję)
150g cukru kokosowego
4 łyżki mleka roślinnego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
kilka orzechów nerkowca do dekoracji
Do miski dodajemy olej kokosowy, masło nerkowcowe, cukier, sól i ucieramy za pomocą miksera ok. minutę. Następnie do tej samej miski partiami przesiewamy mąki, proszek i sodę, dodajemy również preparowaną jaglankę i ponownie ucieramy. Jeśli masa jest sucha dodajemy mleko roślinne i mieszamy. Z masy dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Pieczemy ok. 20-40 minut w 180*C (w zależności od wielkości). Ciastka wyjmujemy gdy są jeszcze lekko miękkie, zostawiamy je do ostudzenia na blaszce i gdy ostygną staną się twardsze i kruche. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)