Zachęciło mnie zdjęcie z książki kucharskiej, jednak zmieniłam kilka składników na zdrowsze i lżejsze. Użyłam warzyw takich jakie znajdują się w standardowej mieszance zwykle nazywanej włoszczyzną.
Składniki ( na 4 porcje):
- 200 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne, ale nadadzą się też inne)
- 200 g filetu z piersi indyka
- 1 duża marchew
- 1 duży korzeń pietruszki
- por
- seler
- natka pietruszki
- 1 pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra
- kilka łyżek serka wiejskiego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pierś z indyka pokrojoną na małe kawałki razem z przyprawami. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojone warzywa oprócz pomidora. Zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem aż do miękkości. W międzyczasie sparzamy pomidora, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Gdy warzywa na patelni będą miękkie dodajemy pomidora i mieszamy aż się rozpadnie, gdy używamy przecieru, dodajemy przecier. Następnie dodajemy jogurt, w razie potrzeby doprawiamy.
W naczyniu żaroodpornym nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch dajemy odrobinę serka. Jeżeli ktoś woli można dać zwykły, starty żółty ser, jednak ma on większą kaloryczność i zawartość tłuszczu.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 min.