Kolejna świetna alternatywa dla klasycznego mięsa mielonego. Zdrowe, smaczne i pięknie pachnie. Czego chcieć więcej?
Składniki (2 porcje):
- makaron pełnoziarnisty (ok. 100 g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 średniej wielkości pomidory
- 3 małe cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka. Pomidory wyparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy tuńczyka z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy wody (50-100 ml w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać), gdy sos z puszki odparuje.
Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy aż zaczną się rozpadać.
W międzyczasie mieszamy w miseczce jogurt z koncentratem i kilkoma łyżkami płynu z patelni.
Do tuńczyka dodajemy sos, doprawiamy do smaku i gotujemy aż nadmiar wody odparuje, a sos zgęstnieje.
Podajemy polewając makaron, lub wrzucamy go na patelnię mieszamy i dopiero nakładamy na talerze. Można posypać startym żółtym serem.