Dziś mam dla Was kolejny przepis z serii: przyjazny w poście dr Dąbrowskiej. Ale bez obaw, jeśli nie stosujecie tej diety, lecz po prostu chcecie jeść zdrowo i lekko, ten przepis jest jak najbardziej dla Was.
Dziś miałam trudny dzień. Mało czasu, dużo wyzwań. Do tego okropna pogoda za oknem (wrr.. Majówka!! ). W pewnej chwili zrobiłam się tak głodna, że aż mi pociemniało w oczach. Rano wypiłam tylko wodę z cytryną i jakieś ekspresowe pomidorowe śniadanko.. Obiad stał się nieuniknioną koniecznością. I to taki obiad na już!
Postanowiłam przygotować coś co będzie smaczne, sycące i w niczym nie będzie przypominać dietetycznego jedzenia. W lodówce siedział kalafior - oj tak, pora na niego.
Kto by pomyślał, że z jednej główki można przygotować zarówno ryż jak i potrawkę? A można!
Obiad w dwie sekundy, a satysfakcja gwarantowana!
Potrawka warzywna na ryżu z kalafiora:
- 1 duży kalafior
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- chilli
Kalafior obrać i przekroić na pół. Jedną połówkę kalafiora podzielić na różyczki i rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno, tak by konsystencją przypominał ryż. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Rozdrobniony kalafior wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić, popieprzyć a także posypać ok. 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego. Wymieszać i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie dokładnie zamieszać i ponownie wstawić na 5 minut.
W między czasie drugą połówkę kalafiora pokroić na drobne kawałki. Cebulę, pokroić w kostkę, zaś marchew i paprykę w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię teflonową, lekko posolić i smażyć aż zaczną nabierać koloru. Dodać pieprz i czosnek. Utrzymywać średni ogień i mieszać aby warzywa się nie przypaliły. Kiedy będą al dente na patelnię wlać 0,5 szklanki wody. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje. Pod koniec dodać posiekany drobno koperek. Potrawkę podawać na ryżu z kalafiora.
Smacznego!