Sezon ogórkowy uważam za otwarty. Moje kochane ogórki, znów zaszczycą półki spiżarki. Idealnie. W tym roku jednak spróbuję kilku nowych ogórkowych wersji, między innymi ogórków w musztardzie.
Słodko ostre, aromatyczne. Idealne do kanapek, czy jako przepyszna przekąska. Nie za intensywne. W punkt. Ogórki w musztardzie to taki przepis, na który od jakiegoś czasu się czaiłam. Z jednej strony miałam na nie ogromną ochotę, z drugiej zawsze znajdowałam jakiś argument, aby ich nie zrobić. Głupota, bo są super dobre.Poza tym, kto by nie lubił przepisu na ogórki, które robi się w pół godziny. Może nawet krócej. Super. Bardzo polecam. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, najwyższa pora!
Jeśli szukacie innych przepisów na sprawdzone ogórki, oto moje propozycje:
Ogórki w musztardzie:
- 2 kg ogórków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek musztardy
- 3 łyżki soli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
Wodę z octem zagotować, dodać sól i cukier, wymieszać. Kiedy płyn ostygnie dodać musztardę i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ogórki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować słoiki, wyparzyć je dokładnie wcześniej. Do słoików wkładać ogórki - na stojąco, dodając do każdego słoika 2 listki laurowe, 3 ziela i niewielką ilość gorczycy. Zalewać płynem. Słoiki zakręcić i pasteryzować.
Smacznego!