Moje dzisiejsze danie to nic innego jak łazanki z kapustą i grzybami, tylko z innym makaronem. No i oczywiście bez skwarków. Nie chciałam jednak go tak nazywać, żeby nie stworzyć powszechnego wzburzenia złym kształtem makaronu. Sytuacja wyglądała tak, że łazanki się skończyły i na scenę wkroczyły rurki.
Łazanki z kapustą to jedno z tych dań, do których mam szczególną słabość. Chyba dlatego, że było to jedno z moich pierwszych samodzielnie przygotowanych potraw i napawało mnie ogromną dumą. Faktycznie było smaczne! Dzisiejszy makaron dorównuje mu w pełni, pomimo, że jest wersją zmodyfikowaną. Aromatyczny, smaczny, treściwy. Idealne danie na ziąb i chłód za oknem.Do tego kilka ostatnich już tego roku kwiatów jadalnej nasturcji i szczęście w pełni.
Serdecznie polecam!
Makaron z kapustą i podgrzybkami:
- 200 gramów makaronu pełnoziarnistego
- 2 szklanki kiszonej kapusty z marchewką
- 0,5 głowy kapusty włoskiej
- 1 duża cebula
- 3 garści suszonych podgrzybków
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
* 0,5 łyżeczki suszonej mięty
Grzyby zamoczyć we wrzątku. Kapustę kiszoną i włoską posiekać drobno. Zagotować w osobnych garnkach w niedużej ilości wody. Kapustę kiszoną gotować około 15 minut, włoską w osolonej wodzie do miękkości. Obie kapusty odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie. Dodać odcedzone posiekane grzyby. Posolić. Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W garnku połączyć kapusty, grzyby, cebulkę i makaron. Dodać zioła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Smacznego!