Niedawno pisałem na Facebooku o małym kuchennym incydencie, który mnie spotkał. Brak kuchenki wbrew pozorom potrafi bardzo dobrze wpłynąć na kreatywność. ;) Zawsze panierowane plastry cukinii smażyłem na patelni. Teraz byłem zmuszony użyć piekarnika. Efekt? Cukinie nie wpijają tak dużej ilości oleju, jak to się dzieje na patelni, a do tego panierka jest idealnie chrupiąca i cały proces pieczenia jest krótszy. I tak pozorna porażka zamieniła się w kulinarny sukces.
- 2 małe cukinie
- 2 jajka
- bułka tarta
- ulubione zioła
- olej rzepakowy
Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy widelcem. Pokrojoną cukinię maczamy w jajku i dokładnie obsypujemy bułką tartą i ziołami. Plastry cukinii układany na blasze do pieczenia i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 20 minut. W tym czasie można przygotować sałatkę z rukoli, oliwek i suszonych pomidorów – jak na zdjęciu. ;)