Ciekawy pomysł na śledzia inaczej, niż w oleju z cebulką. Szybki i łatwy do przygotowania. Naprawdę smaczny i lekko pikantny dzięki papryczce pepereoni. Dla tych co lubią ostre potrawy polecam dodać habanero, a Ci co preferują łagodne smaki mogą zastąpić ostrą papryczkę, klasyczną czerwoną.
Składniki:
- 2 opakowania po 275 g śledzia a'la Matjas w oleju (8 filetów)
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 dużej papryczki peperoni
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Śledzie opłukujemy z oleju (pół łyżki oleju zostawiamy), kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Cebulę i ogórki również siekamy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzia. Z papryczki wyjmujemy nasionka, drobno kroimy. Na koniec siekamy koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dolewamy odłożony wcześniej olej. Mieszamy dokładnie i układamy na listkach cykorii lub razowym chlebie.
Ja lubię na wierzch tatra położyć trochę kwaśniej śmietany wymieszanej z koperkiem i sokiem z cytryny.
Smacznego :)