Piękną jesień mamy tego lata… :-D Krem marchewkowy dobrze rozgrzeje podczas chłodnego, pochmurnego popołudnia :-) Pomysł na dodanie pomarańczy pojawił się spontanicznie, z ciekawości jak może smakować dodanie owocu do warzywnej zupy. Niespodzianka! Smakuje bardzo dobrze, zachęcam do wypróbowania :-) Podaję przepis na ok. 4 porcje.
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 1 pietruszka
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 cebula
- gruby plasterek masła do podsmażenia cebuli
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- przyprawy : sól, pieprz ziołowy, rozmaryn, gałka muszkatołowa
- 3 szklanki bulionu (750-800 ml)
- 2 duże kromki chleba razowego
Marchew, ziemniaki i pietruszkę obrać, pokroić w małe kawałeczki i wrzucić do garnka. Zalać bulionem, zagotować. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać do gotujących się warzyw. Chleb pokroić w kostkę, podpiec na suchej patelni. Zupę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową, gotować aż warzywa zmiękną. Odstawić. Dodać sok z pomarańczy. Zblendować zupę na krem. Podawać z grzankami :-)