Olejowy Raj jest wyjątkową w swojej branży, firmą produkcją olei tłoczonych na zimno. Firma zrodziła się z pasji do zdrowego odżywiania oraz aktywnego stylu życia. Młoda, prężnie rozwijająca się regionalna marka szybko podbiła serca nie tylko Podlasian. W produkcji oleju wagę przykłada się do nawet najmniejszego szczegółu. Zarówno surowiec, z którego tłoczone są oleje jak i ludzie, którzy pracują przy ich wytwarzaniu muszą spełniać najwyższe standardy. Pracowników charakteryzuje pełne zaangażowanie, a łączy pasja do zdrowej kuchni.
Oferta klepu jest bogata, każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tu:
- olej kokosowy,
- olej lniany,
- olej sezamowy,
- olej słonecznikowy,
- olej rzepakowy,
- olej z ostropestu,
- olej z pestek dyni,
- olej z czarnuszki,
- olej z nasion konopi oraz wiesiołka
Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy, który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza się zamiast masła lub margaryny na kanapkach. Jego zastosowanie znane jest również w kosmetyce i pielęgnacji ciała.
Olejowy Raj prowadzi sklep internetowy oraz sprzedaje swe oleje w aptekach, sklepach spożywczych a także w sklepach ze zdrową żywnością.
OLEJ KOKOSOWY
Olej kokosowy znalazł zastosowanie w kuchni jak i w kosmetyce dzięki swoim wartościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy to najlepszy środek na odchudzanie. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii a co za tym idzie, do przyśpieszania tempa przemiany materii. Oznacza to, że przy zjedzeniu posiłku z olejem kokosowym szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości, zwłaszcza brzusznej.
Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml)oleju kokosowego dziennie.
Najzdrowszy olej tłoczony jest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny.
Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery.
OLEJ RZEPAKOWYChoć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei na świecie. Niestety olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doceniony. A szkoda, bo zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Tłuszcz roślinny jakim jest olej, jest nam potrzebny z powodu nienasyconych kwasów tłuszczowych-linolowego (omega 6) i linolenowy (omega-3). Organizm potrzebuje je do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry, ale nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć je sobie w pożywieniu. Oleje należą do najlepszych źródeł tych substancji. Ale równie ważna jest proporcja między nimi. Nie jest łatwo utrzymać tą proporcję, bo w pożywieniu mamy nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3. Ale stosunek kwasów 2:1 występuje właśnie w oleju rzepakowym. W oleju sojowym jest 7:1, w oliwie 10:1, w oleju słonecznikowym 126:1. Pod względem tej proporcji, olej rzepakowy góruje nad wszystkimi olejami, z wyjątkiem lnianego, który ma więcej omega-3, niż omega-6.
OLEJ Z PESTEK SŁONECZNIKAOlej słonecznikowy to olej o jasnożółtej barwie i delikatnym zapachu pestek słonecznika. Wyróżnia go najwyższa zawartość witaminy E, wspomagająca układ odpornościowy oraz neutralizująca wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia się skóry.Olej słonecznikowy zawiera również wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL.Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie nadaje się do długie smażenia czy pieczenia.Olej słonecznikowy zyskał na popularności szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości odkażających, leczniczych, przeciwzapalnych oraz profilaktycznych – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju.
Tatar z wędzonego łososia
Składniki na 2 porcje:
- 200 g wędzonego łososia
- ogórek konserwowy
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z limonki łyżeczka
- sól morska Falksalt
- czarny pieprz
- szczypior do dekoracji
- łyżeczka oleju rzepakowego Olejowy Raj
Pokroić drobno ogórka, cebulę czerwoną oraz łososia. Wszystko razem połączyć, dodając sól i pieprz do smaku. Skropić sokiem z limonki. Kokilki lub małe filiżanki wysmarować olejem rzepakowym. Nałożyć tatara, dobrze ugnieść łyżką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem okroić brzegi nożem i wyłożyć porcje tatara na talerz. Dodatkowo można udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!