Zawsze powtarzam, że im prościej, tym lepiej :-) Dynię Hokkaido zachwalałam już nie raz, mogę ją jeść bez żadnych przypraw.
Puree może stanowić dodatek do obiadu zamiast np. ziemniaków. Jeśli dodacie więcej wody, będzie gęsta zupa krem, polecam ją jeść z ryżem :-)
Składniki:1 dynia hokkaido
1 szklanka wody
1 łyżeczka curry
szczypta pieprzu
ewentualnie sos sojowy (bezglutenowy, tamari)
Wykonanie:Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy, aż zmięknie. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę, przyprawiamy curry i pieprzem, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Po przełożeniu do miseczki możemy doprawić sosem sojowym.
Mój kotek życzy Wam smacznego! :-)
A z jarmużu zrobiłam chipsy <
klik>