Codziennie świeży jarmuż z działki jest, więc trzeba korzystać i dodawać gdzie się da :-) Najlepiej i chyba najzdrowiej dodawać świeży do koktajlu np. bananowego, ale w daniach obiadowych też się sprawdza bardzo dobrze.
Składniki:250 g makaronu ryżowego*
2 cebule
3 duże marchewki
5 liści jarmużu
pieprz, sól, garam masala (1/2 łyżeczki)
łyżka oleju kokosowego do smażenia
+ewentualnie: oliwa z oliwek, sos sojowy
Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Solimy, smażymy do momentu aż się zeszkli. Marchewki obieramy i przy pomocy obieraczki kroimy na cienkie wstążki. Jarmuż rozrywamy na mniejsze kawałki i wraz z marchewką dodajemy do cebuli. Dusimy całość na małym ogniu po d przykryciem do momentu aż marchewka zmięknie (podczas duszenia można dodać odrobinę wody 1/4-1/3 szklanki). Pod koniec przyprawiamy.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy.
Można podać z oliwą z oliwek i sosem sojowym do smaku.
Smacznego!
*użyłam ryżowego spaghetti z dynią i imbirem - udało mi się go kiedyś kupić na jakichś vege-targach.