Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Harmonia smaku
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
48
Kategorie
19
Glaçage bordeaux z kremem truskawkowym
Składniki:Biszkopt:- 4 jajka- 3/4 mąki pszennej- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- pół szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 5 łyżek oliwyKrem truskawkowy:- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)- 120 g cukru- 3 łyżeczki żelatyny- 130 g ubit...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
,
Desery
Krem kawowy, bita śmietana, kawior z kawy, czekolada
Składniki:- 500 ml mleka- 200 ml śmietany słodkiej 5%- 5 żółtek- 5 łyżek cukru- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 250 ml wody Dodatki:- czekolada mleczna i biała- syrop karmelowy- bita śmietana- kawior z kawy z tego przepisu: htt...
Harmonia smaku
Desery
,
Napoje
Jajko w koszulce z smażonymi kurkami, mchem z pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i rulonem z białka
Idealne śniadanie to takie które jest bogate w zdrowe składniki mineralne. Warzywa to przede wszystkim witaminy, jajka to źródło białka a kurki to sama słodycz w sobie ze względu na swój smak i aromat. ...
Harmonia smaku
Śniadanie
Pralinki czekoladowe z ganaszem cytrynowym
Przygotowanie tych pralinek zajmuje sporo czasu, ale dla takiego efektu, który możecie zobaczyć poniżej myślę, że warto się poświęcić i je przygotować. Robiąc ganasz możecie użyć soku z innych owoców, ale sok ...
Harmonia smaku
Desery
Panna cotta waniliowa, wiórki czekolady oraz puder z truskawek
Panna cotta to jeden z moich ulubionych włoskich deserów. Uwielbiam ją, bo jest lekka, puszystai rozpływa się w ustach. Najlepsze w niej jest to, że można ją podawać z różnymi składnikami, eksperymentować na wiele s...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
,
Desery
,
Dania z różnych stron świata
Hummus i sałatka tabbouleh
Jakiś czas temu mieliście okazję zobaczyć jeden z przepisów kuchni arabskiej (cornes gazelles). Dziś kolejne dwa, które miałem okazję pewnego razu spróbować w jednej z restauracji z kuchnią arabską. Jeden z nich to hummus, który jest...
Harmonia smaku
Dania z różnych stron świata
,
Warzywa
Szakszuka
To danie kuchni tunezyjskiej które tradycyjnie składa się z pikantnych kiełbasek merguez, cebuli, papryki i jajka. W innych wersjach możemy spotkać także szakszukę z pomidorami, kurczakiem, czosnkiem i wieloma innymi składnikam...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Dania z różnych stron świata
,
Warzywa
Zupa krem z kasztanów
Jesień to czas wielu wspaniałych produktów które najświeższe dostępne są tylko w tę porę roku.Do jednych z moich ulubionych należą kasztany, które w ostatnich latach są coraz bardziej dostępne w różnych sklepach czy na targach....
Harmonia smaku
Warzywa
,
Zupy
Dorada z sosem holenderskim i puree z karczocha
Wcześniej w moim menu ryby królowały dość rzadko a jeśli już to były to ryby mrożone albo z puszki. Może i były smaczne, ale czy zdrowe to pewnie niekoniecznie. Uważam, że to najwyższy czas by zakończyć stare przyzwyczajenia i zacząć...
Harmonia smaku
Sosy
,
Warzywa
,
Dania z ryb
Ile flottante
Ile flottante to deser w postaci słodkiej zupy, składającej się z bezy pływającej w słodkim kremie angielskim i różnymi dodatkami np. lawendą czy cynamonem. Przepis zaczerpnięty z programu Top chef.Składniki (dla 2 ...
Harmonia smaku
Desery
,
Kuchnia francuska
Makrela, garnitur warzyw, chipsy z skórki pomidora, winegret z pietruszki
Ostatnio miałem okazję uczestniczyć w szkoleniu u boku świetnego szefa kuchni Jérôme Brochot. Jest to kucharz, którego restauracja została wyróżniona gwiazdką Michelin. Na kursie robiliśmy trzy różne dania,a jednym z nich była właśni...
Harmonia smaku
Dania z ryb
,
Kuchnia francuska
Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki
Sous-vide czy gotowanie w niskiej i stałej temperaturze robi się coraz bardziej powszechne, nie tylko w restauracjach ale także w domowych kuchniach. Dzięki takiemu przyrządzaniu potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych i natu...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Kuchnia molekularna
Wołowina po burgundzku (Beef bourguignon)
Wołowina po burgundzku czyli beef bourguignon to jedno z najlepszych przepisów na wykorzystanie wołowiny a zarazem klasyk kuchni francuskiej. Przygotowanie trwa dość długo, ale efekt przygotowanej potrawy sprawia, ż...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Kuchnia francuska
Tatar wołowy z wędzonym jajkiem
Tatar czyli potrawa przyrządzana z mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli oraz różnych dodatków takich jak ogórki kiszone, kapary czy grzyby marynowane. Mięso przygotowane na tatar powinno być chude, a także świeże i miękkie...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Kuchnia molekularna
Domowe lody bez dodatku cukru
Mamy idealną pogodę by jeść lody, chociaż podobno są dobre o każdej porze roku. Lody zazwyczaj zawierają dużo składników które mimo, że są dobre to niestety przekładają się na zwiększenie masy ciała.&nbs...
Harmonia smaku
Desery
Risotto z krewetkami i kawiorem
Żeby zjeść eleganckie danie nie musimy iść do drogiej restauracji, ale przyrządzić je sami w domu. Wystarczy tylko zakupić dane produkty i działać. Nie każdemu za pierwszym razem wyjdzie idealne danie, ale myślę, że chęć zrobienia sa...
Harmonia smaku
Dania z ryb
,
Przekąski
,
Ryby
1
2
3
Następna
→