Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Harmonia smaku
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
48
Kategorie
19
Bułki z ziarnami
Na swoim koncie mam już dwa rodzaje chlebów, więc przyszedł czas na inne wypieki. Bułki są zrobione z kilku rodzajów mąk i z mieszanką różnych ziaren, dzięki czemu mają w sobie dużo wartości odżywczych, są ide...
Harmonia smaku
Dania mączne
Chleb pszenny z czarnuszką
Pieczenie chleba to coś co sprawia mi olbrzymią przyjemność. Nie ma nic lepszego niż świeży i własnoręcznie robiony chleb. W oryginalnym przepisie nie ma czarnuszki, ale ja lubię różne dodatki a te małe ziaren...
Harmonia smaku
Dania mączne
Tarta z rabarbarem
Miesiąc maj to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Można wtedy spotkać na targu tak wiele wspaniałych owoców i warzyw, które podniecają nas swoim zapachem i smakiem. Rabarbar jest jednym z tych, które sprawdza...
Harmonia smaku
Desery
,
Tarty
Pstrąg z chrupiącą skórką, kasza quinoa, chips z parmezanu i jałowca, papier z buraka, kiełki oraz popiół z palonego pora
Ryby nie należą do moich ulubionych dań, chociaż są bardzo zdrowe, ale ten pstrąg sprawił,że będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremowąi delikatną konsystencję. Składni...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
,
Dania z ryb
Sernik z truskawkami, galaretka z buraka, mus z marchewki, różowy puder
Sernik na zimno w okresie wiosennym to jeden z moich ulubionych deserów. Robiłem już go rok temu i w tym także zagościł na moim stole. Danie urozmaiciłem o kilka ciekawych dodatków, które idealnie komponują się z zimnym sernikiem.&nb...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
,
Desery
Lody z czerwonej cebuli oraz pianka z sera pleśniowego
Kiedy zobaczyłem ten przepis w jednym z programów telewizyjnych to odrazu stwierdziłem, że muszę go zrobić. Smak lodów jak i pianki jest niepowtarzalny. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego.Składniki:- 4 cebule czerwon...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
Cykoria, szynka, jadalna ziemia, mus z cebuli, sos winegret, popiół z palonych igieł świerkowych
Cykoria z reguły jest lekko gorzkim rodzajem sałaty ale w połączeniu z musem z cebuli staje się bardziej apetyczna. Dodatki takie jak jadalna ziemia, szynka, sos winegret czy popiół dają zarówno ciekawy efekt wizua...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
,
Sosy
,
Warzywa
Polędwiczki wieprzowe z czarnuszką, blanszowane jabłka, brokuł i szparagi oraz popiół z palonego pora
Polędwiczka wieprzowa w połączeniu z wybranymi sosami daje smak lekko słodki i słony a w połączeniu z czarnuszką lekko ostry, dlatego dla wielbicieli takich smaków to danie będzie idealne. Można je spożywać zarówno na ciepło jak i na...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Kuchnia molekularna
,
Warzywa
Pieczony antrykot z sosem ananasowym, puree z kalafiora i awokado, blanszowany jarmuż oraz kawior z soku ananasowego i starte awokado
Raz na czas można pozwolić sobie na zjedzenie czegoś lepszego i zdrowego czyli z dużą ilością warzyw czy owoców a mianowicie kalafiora, awokado, jarmużu i do tego pysznego mięsa. Choć...
Harmonia smaku
Dania mięsne
,
Sosy
Jajka po Benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to jeden z najbardziej znanych i tradycyjnych przepisów na jajko w koszulce. Podawane jest na grzance z chleba z wędzoną szynką oraz polane sosem holenderskimSkładniki (2 porcje):- 2 jajka w temperaturze ...
Harmonia smaku
Śniadanie
Tartiflette
To francuska zapiekanka pochodząca z Górnej Sabaudi, wykonana z ziemniaków, sera reblochon oraz boczku i cebuli. Wspaniale rozgrzewa smakiem oraz zapachem, jest idealna na zimowy wieczór i do tego bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:...
Harmonia smaku
Dania z różnych stron świata
,
Kuchnia francuska
Makaroniki czekoladowe
Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Ciasteczka zazwyczaj są okrągłe, na zewnątrz kruche a w środku mają delikatny, słodki krem w różnych smakach. Historia ty...
Harmonia smaku
Desery
,
Ciastka
Crêpes suzette
Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie zna naleśników. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że są popularne również w innych krajach. Do takich krajów należy Francja. Francuskie naleśniki to właśnie crêpes. Mogą być słodkie lub pikantne.&nbs...
Harmonia smaku
Desery
,
Dania mączne
Pianka z mango i marakui oraz kawior z kawy
Przeglądając ostatnio różne strony poświęcone kuchni molekularnej trafiłem na bardzo ciekawe porady dotyczące wykorzystania różnych przyrządów i składników. Jedne z nich dotyczyły wykorzystania syfonu do zrobienia różnych sosów a inn...
Harmonia smaku
Kuchnia molekularna
Cornes de gazelles
To arabskie ciasteczka w formie rogalików z farszem z mielonych migdałów, orzechów włoskich, cynamonu oraz wody z kwiatów pomarańczy. Sekret smaku ciasteczek tkwi w wodzie z kwiatów pomarańczy. To ona nadaje im niep...
Harmonia smaku
Ciastka
Mule w sosie śmietanowo-cydrowym wg Magdy Gessler
Mule nie należą do taniego dania, ale myślę że raz w życiu można się pokusić i spróbować tego rarytasu. Dla niektórych może być to nie małe wyzwanie, gdyż sam widok jest czasami odrażający czy obrzydliwy. Jednak te niewielkie małże w...
Harmonia smaku
Sosy
,
Owoce morza
←
Poprzednia
1
2
3
Następna
→