Zupa z brukselki i zielonego groszku jest bardzo lekką, delikatną i przesmaczną zupą. Zupa jest daniem pożywnym, gdyż obfituje w warzywa które zawierają spore ilości witamin i minerałów.
Jednym składnikiem zupy jest brukselka. Brukselka to wiele witamin i minerałów ale przede wszytkim to spore ilości witaminy C ( ***zielony groszek jest również bogaty w vit. C; w procesie obróbki termicznej cześć witaminy C ulega destrukcji jednak pomimo utleniania się witaminy C częściowe ilości kwasu askorbowego nadal pozostają w ugotowanym produkcie).
Witamina C ma wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jedną z takich funkcji to produkcja neuroprzekaźników; neuroprzekaźniki to substancje które umożliwiają komunikacje między synapsami innych komórek. Do produkcji jednego neuroprzekaźnika potrzebne jest nam zazwyczaj kilka mikroelementów, dlatego więc niedobór chociażby jednego elementu upośledza biochemiczny mechanizm produkcji tych ważnych substancji. Przykładem jednego neuroprzekaźnika do którego potrzebna nam jest witamina C to serotonina(*dodatkowo do produkcji serotoniny potrzebne nam są miedzy innymi: żelazo – metalloenzyme żelaza współpracuje razem z witaminą C, fosforan pirydoksalu – koenzym witaminy B6, koenzym FMN- pochodzący od ryboflawiny; FMN bierze udział w reakcji która przemienia witaminę B6 w jej koenzym PLP) . Serotonina jest produkowana w mózgu a jej prekursorem jest tryptofan ( aminokwas białka); Serotonina odpowiada za nastrój i sen dlatego często niedobór witaminy C może powodować symptomy związane z depresją czy zmianą nastroju ( nie tylko brak witaminy C może być przyczyną wymienionych symptomów, gdyż wiele innych czynników na przykład genetycznych, środowiskowych, psychologicznych jak również niedobór innych mikro i makroelementów może powodować wymienione symptomy)
***Jeżeli nasza dieta uboga jest w świeże warzywa i owoce a obfita jest jedynie w mięso i węglowodany możemy przypuszczać, że nie dostarczamy do naszego organizmu wystarczającej ilości witaminy C. Rozumiejąc ten fakt najlepiej jest zmodyfikować lekko nawyki żywieniowe i stopniowo wprowadzać do diety dodatkowe ilości owoców i warzyw; należy pamiętać, że jedynym i głównym źródłem witaminy C są właśnie warzywa i owoce –poprzez dzienne spożycie kilku świeżych produktów dostarczymy organizmowi nie tylko witaminy C ale też i inne elementy takie jak błonnik, bioaktywne fitoskładnik i inne witaminy i minerały.
Przepis na Zupę z Brukseli i Zielonego Groszku:
2 ½ filiżanki ( miarki cups) wody lub rosołu warzywnego lub z kurczaka
1- 2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 filiżanki ( miarki cups) brukselek pokrojonych na ćwiartki
1 filiżanki ( miarki cup) zielonego groszku mrożonego
Około 1-2 łyżki creme fraiche
Sól i pieprz cayenne
Cebulę podsmażamy na oleju; gdy cebula lekko się podrumieni dodajemy, pokrojony czosnek, brukselki i wcześnie rozmrożony groszek. Podsmażamy całość przez dodatkowe 5 minut ( brukselki powinny się lekko zarumienić). Następnie dodajemy zawartość patelni do garnka z wodą lub rosołem. Całość gotujemy do czasu, aż brukselki będą miękkie ( nie rozgotowane).
Zupę blędujemy w blenderze po czym lekko zagotowujemy z creme fraiche. Solimy i pieprzymy do smaku.