Bardzo prosta zupa z kalafiora i szpinaku obfitująca w błonnik, witaminy z grupy B, potas , karotenoidy czy glukozynolany; glukozynolany obecne są w warzywach z rodziny brassica czyli warzywach takich ja kalafior, brokuł czy kapusta. Podczas trawienia glukozynolany przekształcane są w składniki aktywne takie jak izotiocyjaniany i indole ( indole 3-karbinol). Laboratoryjne badania wykonywane na zwierzętach ukazały, że te dwie substancje mogą prawdopodobnie zmniejszyć stany zapalne w organizmie – czyli zmniejszają czynnik który może być przyczyną nowotworów (oczywiście każdy ma różne predyspozycje genetyczne i u niektórych osób ten efekt może być bardziej efektywny, gdyż izotiocyjaniany pozostają dłużej w organizmie niektórych osób) ( zródło: American Institute for Cancer Research)
*** Warto jest więc spożywać i urozmaicać dietę w różne warzywa i owoce – i dostarczać wszystkie witaminy, minerały i składniki aktywne w ich naturalnej formie.
Około pół główki kalafioru
½ dużej cebuli
1-2 łyżki masła
Około 3 pełne filiżanki ( miarki cup) szpinaku
2 ząbki czosnku
3 filiżanki ( miarki cu) wody
Kilka łyżek serka mascarpone
Lubczyk , Sól i pieprz cayenne
W garnku rozpuszczamy masło , następnie dodajemy do niego cebule I lekko podsmażamy. Po kilku minutach do cebuli dorzucamy pokrojony kalafior. Gdy kalafior lekko się zarumieni dodajemy szpinak po czym zalewamy całość wodą lub rosołem. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i lubczyk i gotujemy do czasu aż kalafior zmięknie. Następnie blendujemy całość po to aby uzyskać aksamitną konsystencje- jeszcze raz zagotowujemy tym razem z serkiem mascarpone.