Jedwabista zupa krem z kalafiora – bardzo delikatna, aksamitna i… lekka! Dzięki odpowiednim proporcjom składników bez problemu uzyskacie naprawdę kremową konsystencję bez grama śmietany i innych zagęszczaczy. Jedwabista zupa krem z kalafiora jest bardzo prosta i szybka, z łatwością przygotujecie ją zarówno ze świeżego kalafiora, jak i bardzo dobrych mrożonek Hortex. Zupa krem z kalafiora jest fantastyczną opcją na szybki lunch i obiad.
Składniki:
- ok. 1 kg kalafiora – możecie użyć mrożonego kalafiora Hortex
- ok. 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 800 ml wody
- 100g masła
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku rozgrzać masło. Poszatkowane cebulę, szalotkę i czosnek wrzucić na masło i zeszklić. Dodać kalafior, tymianek i liść laurowy – podsmażać aż kalafior zacznie mięknąć. Dodać bulion i wodę, doprawić lekko solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut do miękkości kalafiora. Wyjąć gałązki tymianku i liść laurowy. Resztę składników zblendować na gładki krem. Doprawić gałką i solą oraz pieprzem. Zupę krem z kalafiora podawać na gorąco.
Post Jedwabista zupa krem z kalafiora pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.