Sałatka z serem niebieskim, jabłkiem i żurawiną to jesienna propozycja na coś zdrowego i pożywnego. Sałatka jest prosta w wykonaniu. zawiera ona farro – najstarsze starożytne zboże używane często w kuchni Włoskiej, ciecierzycę, sałatę zieloną, ser niebieski, suszoną żurawinę i jabłko. Do sałatki można też dodać białko w postaci grillowanej pierśi z indyka. Połączenie indyka i żurawiny jest niesamowicie smaczne. Całość jest doprawiona sosem miodowym z nutą syropu klonowego. Jeżeli nie mamy czasu na przyrządzenie dressingu można sałatkę doprawić wyłącznie oliwą z oliwek.
1/2 filiżanki ugotowanej farro ( może być też kasza jaglana)
2 filiżanki sałaty rzymskiej
1/2 filiżanki ciecierzycy ( może być z puszki)
Suszona żurawina ( według uznania)
Niebieski ser ( według uznania )
Jabłko pokrojonę w talarki
Dressing:
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Gotujemy faro według instrukcji na opakowaniu ( wg. mojej instrukcji: 1 filiżanka wody na 1/2 filiżanki farro – gotować przez 10-12 minut); Do miski dodajemy cicierzycę, ugotowane farro, sałatę, żurawinę niebieski ser i pokrojonę jabłko. W filiżance mieszamy składniki do dressingu, po czym dodajemy gotowy dressing do półmiska z resztą składników.