Szybkie batony energetyczne z płatkami owsianymi i daktylami sprawdzą się jako zdrowsza niezawierająca konserwantów  przekąska – która  świetnie zastąpi  batony  lub ciastka często kupowane w sklepie.
                 Suszone daktyle to doskonały produkty który bogaty jest w wapń i żelazo. Daktyle zawierają żelazo niehemowe – tzw non heme iron; ten typ żelaza występuje wyłącznie w warzywach, suszonych owocach i warzywach strączkowych;  niewielka proporcja tego niehemowego żelaza znajduje się również w mięsach i podrobach. Jeżeli chodzi o absorbcje żelaza niehemowego jego dostępność biologiczna jest znacznie niższa niż żelaza hemowego. Substancje występujące w produktach takie  jak błonnik,  kwas fitowy ( kwas fitowy występuje w warzywach strączkowych, orzechach, produktach pełnoziarnistych), fenole jak taniny ( kawa, herbata, czekolada, winogrona, maliny ) zmniejszają dostępność biologiczną żelaza niehemowego. Natomiast obecność w produkcie witaminy C zwiększają  absorpcje żelaza niehemowego.
                 Dodatkowo batony zawierają płatki owsiane  które zawierające kwas fitowy ten organiczny związek niestety  zmiesza wchłanialność żelaza i wapna jak  również kolidują z absorbcją cynku, magnezu czy miedźi. Gdy posiadamy urozmaiconą dietę –   nie powinniśmy  martwić się  o to,  że nabawimy się deficytów  minerałów  poprzez sporadyczne zjadanie takiego połączenia produktów.  Jednak  gdy  dieta bogata jest wyłącznie w płatki owsiane , kasze jęczmienne,  komose ryżową ( i dieta jest uboga  w mięsa )  namaczanie przez noc  tych o to produktów może zmniejszyć negatywne skutki kwasu fitowego ( poprzez moczenie płatków owsianych, kaszy czy komosy  w gorącej wodzie z dodatkiem jogurtu czy kefiru; kefir i jogurt zawierają  bakterie  probiotycznych  lactobacillus które neutralizują kwas fitowy i uwalniają  cynk, żelazo, wapń , miedź czy magnez występujące w tych produktach; takie potraktowanie produktu powoduje, że wymienione wyżej minerały są  lepiej przyswajanie przez nasz organizm ).
Przepis na Batony z Płatkami Owsianymi i Daktylami
 Około ¾  filiżanki ( miarki cup) daktyli
Około ¼  filiżanki ( miarki cup ) rodzynek
¼ filiżanki ( miarki cup ) masła orzechowego z migdałów
½   filiżanki ( miarki cup) uprażonych płatków z migdałów lub całe migdały
3 łyżki nasion chia ( opcjonalnie)
Około 2 łyżki miodu
Około 1 ½ filiżanki ( miarki cup) płatek owsianych
 
Do food procesora dodajemy daktyle i rodzynki i  pulsujemy do czasu,  aż uzyskamy miękką kulkę. Uzyskaną masę dodajemy do miski do której dodajemy też płatki owsiane, nasion chia, uprażone płatki migdałowe.
Następnie lekko  podgrzewamy masło migdałowe i miód ( na małym  ogniu około 2 minuty). Dodajemy uzyskaną masę do miski w której znajduje się reszta składników –  dokładnie mieszamy.   Następnie  dokładnie wymieszaną masę wykładamy na blaszkę,  przykrywamy  i chłodzimy. Po około 30 minutach ( najlepiej poczekać kilka godzin) możemy zacząć wykrajać batoniki. Wykonane batoniki możemy przechowywać do 7 dni.