Tradycyjna, słona galaretka, zwana w kuchni staropolskiej auszpikiem była robiona z wieprzowych lub cielęcych nóżek. Do dobrze przygotowanego w ten sposób wywaru nie trzeba dodawać już żelatyny. Inaczej ma się sprawa z wywarami rybnymi i drobiowymi, do...
U mnie dziś w kuchni królują zimne nóżki. Ponawiam wpis i zachęcam do wypróbowania! Pycha! Składniki: 5-6 stópek, nóżek wieprzowych 1 duża golonka *można dodać także kawałek wołowiny, np. rostbefu wołowego U mnie dziś dodatkowo 3 kolanka wieprzowe- też...
Szukacie szybkiego i prostego przepisu na imprezę? To świetnie trafiliście. Poznajcie moją wersję słynnej shoarmy, tym razem z polędwiczek wieprzowych.
Post Shoarma z polędwiczek wieprzowych pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
...
Bez dodatku żelatyny, naturalna, sama się ścinaOdgrzebałam ostatnio, spod sterty starych, pożółkłych zeszytów kulinarnych, przepis na specjał zwany galaretką z nóżek. Recepturę odziedziczyłam po babci.Mój dziadek był smakoszem tego dania. Często drałow...
Dzisiejsza potrawa to jedna z ulubionych potraw Piotra i powstała na specjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje d...
Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam też nadzieję, że moje dziecko ...