Jakiś czas temu pojawiła się w jednym ze sklepów kapusta pak-choi. Moja mama wręczyła mi ją z uśmiechem: "Wypróbuj sobie" - powiedziała. Trochę zgłupiałam, bo co z tym można zrobić? Pewnie coś po chińsku. Na kuchni chińskiej się za bardzo nie znam, ale...
Pak choi kopiłam po raz pierwszy i trochę czasu zajęło mi znalezienie odpowiedniego przepisu. Na polskich nie myło nic atrakcyjnego, same zupy albo smażone warzywo a ja szukałam czegoś innego dlatego zaczęłam szukać na zagranicznych stronach. Właściwie...
Znalazłam ostatnio w sklepie coś z rodzaju kapustowatych, ale nie do końca wiedziałam co to jest. Na opakowaniu napisane było Hi, Im Pak Choi i szczerze, niewiele mi to mówiło (tak tak, ja również wciąż odkrywam nowe smaki, nawet ...
Słów kilka o popularnej w Chinach kapuście pak choi. Ostatnio coraz łatwiej można ją kupić w Polsce. Nie tylko w kuchniach świata, ale także na bazarach. Cena za kilogram ok. 10 zł. A ponieważ warzywo to jest naprawdę bardzo zdrowe i smaczne, to zachęc...
Dziś polecam Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej. Jest ciemnozielona, o mięsistych białych łodygach (najsmaczniejsza, chrupka część) zebranych w rozetach, o delikatnie gorzkawym smaku. Jest soczysta, smaczna i bard...