Jak zwykle na koniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze.
Składniki
2 filety z kurczaka (ok 500 g)1 duża marchewmały seler200 g pieczarek4 ziemniakipor (biała część) 200 g kapusty kiszonej1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej1 l bulionu drobiowegołyżka masłałyżeczka pasty curry (zielonej)łyżka sosu chili liść laurowysól ,pieprzPrzygotowanie
Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min.
Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.