Przyrządzenie takiego puddingu na śniadanko, chodziło za mną od dawna. Więc tylko gdy w chlebaku znalazłam chlebek nie nadający się już do spożycia kanapkowego, wiedziałam co z nim zrobić.
Letnie truskawki, słodki banan, orzechy do chrupania, kokos i kakao to połączenie idealne, które dało mi prawdziwą eksplozję smaków. Mogę powiedzieć tylko jedno- było przepyszne!
|
kokosowo-kakaowy pudding chlebowy z bananem, truskawkami i orzechami brazylijskimi (muszę się nauczyć, że liczba truskawek w takich wypiekach musi być ograniczona) |
Przepis:
-2 kromki chleba (u mnie chleb chia omega 3 i 6)
-jajko
-2 łyżeczki mleczka kokosowego
-ok. 1/3 szklanki mleka
-łyżeczka kakao
-pokrojone orzechy dowolna ilość
-ew. słodzidło
-banan
-truskawki
Chleb pokroiłam w kosteczkę. Jajko zmiksowałam z mleczkiem kokosowym, mlekiem, kakao i 3/4 banan. Naczynko do zapiekania wysmarowałam olejkiem kokosowym i wyłożyłam do niego połowę pokrojonego chleba i trochę orzechów. Zalałam połową masy. Następnie wyłożyłam truskawki, resztę chleba i zalałam masą. Na wierzch dałam resztę banana pokrojonego w plasterki i orzechy. Wstawiłam na całą noc do lodówki, ale można odstawić na co najmniej 20 minut przed włożeniem do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
Tak jak promyczki słońca witają nas z rana, tak mały promyczek nadziei zawitał wczoraj. Coś mu nie pasowało, a ja na tym zyskałam. Odrobina pewności siebie się pojawiła. Chociaż nadal czuję się jak powietrze dla wielu osób...
Będzie dobrze?
Nie wierzę, że już piątek!
Uśmiechniętego piątku!
Zuzu*