Spotkałam kilka wersji potrawy nazywanej schab po cygańsku. Tym razem wariant z majonezem. Świetne danie na przyjęcia/imprezy, ponieważ jest niekłopotliwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 plastrów schabu bez kości
- 3 średnie marchewki pokrojone w plastry
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- majonez, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i rozmaryn
- 100 g startego żółtego sera
Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dołożyć umyte, osuszone, pokrojone w plastry pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Doprawić je solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Rozbić plastry schabu i doprawić je solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pieczarki, na nie położyć plasterki marchewek. Posypać je tymiankiem i rozmarynem. Następnie ułożyć rozbity schab, a wierzch cienko przykryć majonezem i posypać startym żółtym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez godzinę.