Składniki:- 0,5kg mięsa mielonego wołowego
- 1 opakowanie pierożków tortelini
- 1,5 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru, chili
Przygotowanie
Pierożki przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej, smażę najpierw cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję mięso mielone, które przyprawiam solą, pierzem, chili.. Następnie dodaję passatę pomidorową, oregano, bazylię. Całość próbuje, doprawiam ewentualnie. Gotuję, aż sos osiągnie odpowiednią gęstość i odpowiedni smak. Dorzucam do sosu pierożki tortelini i mieszam razem. Można posypać startym, żółtym serem.