Danie, które nauczyłam się przygotowywać u mnie, w Nicei. Mogę jeść codziennie... Nauczyłam przygotowywać quiche moją mamę, ponieważ ona bardzo lubi dania szybkie i proste. A to... jest po prostu pyszne!!!
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- filet z piersi kurczaka
- 20 dkg startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 200ml śmietany 30%
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
Mięsko myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Trzepię razem jajka oraz śmietanę, dodaję połowę startego sera.
Na ciasto francuskie wykładam składniki z patelni oraz pozostały ser. Zalewam mieszanką śmietanki, jajek i żółtego sera. Piekę 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.