Danie, które nauczyłam się przygotowywać u mnie, w Nicei. Mogę jeść codziennie... Nauczyłam przygotowywać quiche moją mamę, ponieważ ona bardzo lubi dania szybkie i proste. A to... jest po prostu pyszne!!!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
filet z piersi kurczaka
20 dkg startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 jajka
200ml śmietany 30%
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Mięsko myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Trzepię razem jajka oraz śmietanę, dodaję połowę startego sera.
Na ciasto francuskie wykładam składniki z patelni oraz pozostały ser. Zalewam mieszanką śmietanki, jajek i żółtego sera. Piekę 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Owoce morza niegdyś stanowiły istotny element diety mieszkańców nadatlantyckich wiosek rybackich, a dziś są drogą przekąską, częściej jedzoną w restauracjach niż przygotowywaną w domach. W okresie świątecznym warto sięgnąć także po kraby, i to nie tylk...
Nastały cudowne czasy bo mamy ogromny teraz wybór świeżych (sezonowych) warzyw i owoców. Szparagi co prawda nie są moim faworytem, ale w sezonie nie omieszkam kilka razy ich przyrządzić. Mimo ich delikatnego smaku lubię je również podawać w takiej wers...
Mimo tego, że na bieżąco wymyślam nowe przepisy, to zdarza mi się wracać do swoich własnych zwłaszcza, gdy nie mam pomysłu na obiad. Tak też było tym razem, po powrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francus...
Quiche (kisz) to rodzaj tarty, a jego cechą charakterystyczną jest to, że nadzienie zawsze składa się z mieszaniny jajek i śmietany oraz dowolnych, ale zawsze wytrawnych, dodatków. To jedno z tych dań, które lubię za
Quiche Lorraine czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. Wyśmienite danie, boskie&#...
Uwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealni...
Tarta i quiche (czyt. kisz) to podobnie wyglądające dania wywodzące się z kuchni francuskiej, które często są ze sobą mylone. Jedno i drugie to najczęściej kruchy placek wypełniony nadzieniem, podawany na ciepło lub zimno. Jaka jest w takim razie różni...
Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z z...