Już od dawna szukałam idealnego przepisu na muffinki. Teraz mogę wam kochani, że to właśnie te... Takie mięciutkie, takie delikatne. Udekorowałam waniliowym kremem i mam... muffiny idealne. Może wydawać się dla was dziwna konsystencja tego ciasta. Otóż po zmiksowaniu wszystkiego ciasto jest... zupełnie płynne! I w tym jest sekret tych muffinek... Dużo by mówić, trzeba wypróbować!
MUFFINY:- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklaki mleka
- 4 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
KREM:- 300ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 4 krople ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Najpierw zaczynam od łączenia składników suchych: mąki, kakao, cukru, proszku do pieczenia, sody, soli i cukru waniliowego. Jajka miksuje przez chwilę. Następnie dolewam oleju i mleka, cały czas miksując. Dodaje po trochu wymieszane składniki suche, a na końcu wrzątek. Nie przeraźcie się konsystencją ciasta- zrobiłam dla was, kochani zdjęcie:)
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blachę do muffinek wykładam papilotkami i małą chochelką nalewam masy do 2/3 wysokości:)
Piekę 20 minut (po 15 radzę sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe)
Przygotowuje krem: Śmietankę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaje po łyżeczce serek mascarpone i aromat waniliowy i miksuje, aż uzyskam gładki krem. Przekładam do rękawa i tworzę piękny wzór. Na koniec tylko posypka... i niebo w gębie gotowe:)