Składniki:
- 0,5kg karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju
MARYNATA:
- 1,5szklanki wody
- 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka (rosołowa lub wołowa)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
Sposób przygotowania
Mięso kroje w plastry. Obsypuję je obficie solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, a następnie przekładam do miski. Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do mięsa. Podlewam odrobiną oliwy, przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso smażę na oleju (bez cebuli).
Przygotowuje zalewę- wszystkie składniki mieszam razem. W naczyniu żaroodpornym układam połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Wszystko zalewam sosem.
Wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez około godzinę. Następnie zdejmuje przykrycie i zapiekam kolejne 1,5 godziny. Podałam z bagietką.