Nie rozstaję się ostatnio z książką Hamelmana. Bogactwo przepisów, technik ważnych przy pieczeniu chleba, skarbnica wiedzy na tematy, o których każdy piekarz wiedzieć powinien. Właśnie: piekarz. Bo książka ta chyba bardziej skierowana jest do profesjonalistów lub osób, które chcą się nimi stać niż kucharzy-amatorów, pragnących tylko poszerzyć swój kulinarny "repertuar" o pieczenie naprawdę dobrego domowego pieczywa. Ja ekspertem wcale nie chcę być (choć wiedzę z tego zakresu z chęcią zdobywam i staram się wykorzystywać). Lubię piec na oko, uwielbiam z niecierpliwością czekać na efekty kuchennych eksperymentów. Hamelman nie pozostawia miejsca na domysły, wszystko opisując z niezwykłą dokładnością. To wielka zaleta jeśli chodzi o książkę kulinarną, jednak czym byłoby gotowanie bez odrobiny ryzyka? ;) Dlatego przepisy dostosowuję do swoich potrzeb, upraszczam, zmieniam, modyfikuję. A w książce Hamelmana i tak zakochałam się od pierwszego upieczonego bochenka!
Chleb owsiany polubiłam za jego fantastyczną konsystencję i słodko-słony smak. Idealny na śniadanie z masłem i dżemem. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz!
Z podanych niżej proporcji otrzymamy dwa duże bochenki. Ja podzieliłam ciasto na dwie części z jednej upiekłam chleb, drugą schowałam na noc do lodówki i następnego dnia zrobiłam bułeczki.
CHLEB OWSIANY
na podstawie przepisu J. Hamelmana z książki "Chleb"
680 g mąki chlebowej (użyłam pszennej typ 650)
225 g mąki pszennej razowej (nie miałam - wykorzystałam pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z pszenną graham)
150 g płatków owsianych
570 g wody
100 g mleka
70 g miodu
70 g oleju
20 g soli
5 g drożdży instant
Płatki owsiane wymieszać z wodą. Odstawić na 15-20 minut.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyrobić ciasto (będzie ono dość luźne i trochę klejące, nie należy jednak podsypywać mąką). Formujemy kulę i odstawiamy na 2 h (można w tym momencie podzielić ciasto na 2 części i jedną z nich schować do lodówki). Po godzinie po odstawieniu składamy ciasto.
Po upływie 2 h uformować bochenek/bochenki (lub bułki o wadze ok. 80 g), naciąć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 h, przykrywając ściereczką lub folią spożywczą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 st. C, po 10-15 minutach zmniejszając temp. do 200 st. (ja piekłam w 220 stopniach, potem zmniejszając do 180).
Czas pieczenia chleba: 30-40 minut (w zależności od wielkości bochenka)
W dobie wszechobecnej mody na diety bezglutenowe, przepis na zwykły biały chleb może się wydawać zupełnie nie na miejscu. Ja sama zdecydowanie częściej wybieram pieczywo z mąki pełnoziarnistej bo tak zdrowiej. Trudno jednak przekonać do pieczyw...
Z nastaniem jesieni, otwieram swoją domową piekarnię. Na pierwszy ogień, poszedł chlebek owsiany z mieszanki mąk pszennej i pszennej razowej z płatkami owsianymi, na suszonych drożdżach. Ciasto przygotowuję wieczorem i
Artykuł Chleb pszenno R...
Pierwszy przepis na biszkopt na moim blogu w zdrowszej wersji. Aż sama jestem zdziwiona, ze dopiero teraz taki publikuję. Biszkopt to podstawowe ciasto w moim domu, które wykorzystuję do przygotowania tortów. Tortów piekę wiele, w różnych wersjac...
Jeśli macie ochotę na coś co smakuje jak słodki chlebek z lekką piernikową nutą, to jesteście we właściwym miejscu. Dodatkowo bez dodatku cukru, bo banany są wystarczająco słodkie i bez glutenu, bo z bezglutenowymi płatkami owsianymi. Idealne na drugie...
O świeżych, bezglutenowych bułeczkach marzy niejeden bezglutenowiec. Dla tych, którzy nie mogą stosować gotowych mieszanek ze względu na inne alergeny lub nie lubią kupować bułek bezglutenowych z długim terminem przydatności, proponujemy...
Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia.500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej250 g mąki pszennej typ 6502 dkg drożdży1 łyżeczka soli1/2 szklanki oleju rzepakow...
Wymyśliłam sobie ten chleb już jakiś czas temu, kiedy czytelnicy bloga podpytywali czy pojawią się przepisy z mąką owsianą. Mąkę tę można kupić w większości marketów, albo samemu zmielić płatki owsiane w domu. Co prawda mówi się, że większość płatków o...
Fot. EwaW oczekiwaniu na kolejny sezon "Gry o Tron" umilam sobie czas w kuchni ;) Pamiętacie tę scenę z filmu, kiedy Gorąca Bułka wręcza Aryi upieczony przez siebie chleb, który ma kształt wilkora? Stwierdziłam, że gorzej niż Bułce wyjść mi to nie może...