Coraz więcej zieleni wokoło i niech tak pozostanie. Cieszmy się wiosną bo to najpiękniejsza pora roku - szybki, lekki obiad i na spacer.
Proponuję prostą sałatkę z roszponką i grillowaną gruszką ...
składniki na 2 porcje sałatki- 1 opakowanie roszponki
- 2 gruszki
- plaster sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- oliwa o smaku sezamowym
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki cukru, 3-4 goździki, kawałek skórki z cytryny
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i gotujemy przez 10 minut z dodatkiem cukru, goździków i skórki z cytryny (owoce możemy przygotować dzień wcześniej).
Rozgrzewamy patelnię grillową, wlewamy łyżkę oliwy i opiekamy gruszki z obu stron na złoty kolor.
Na talerzu rozkładamy roszponkę i gruszki, całość posypujemy serem i orzechami włoskimi (możemy je wcześniej podprażyć na patelni). Sałatkę oprószamy czarnym pieprzem i polewamy oliwą sezamową - podajemy ze świeżą bagietką .
Smacznego...